Friday 19 December 2008

Zeigeist - малките братовчеди на The Knife



Някой беше казал, че качествената електронна музика си заминавала! Да бе да! Значи или се кефи само на някакви глуповати хаус сетове или не си прави труда да отвори уши за добрите неща идващи от близо и далеч. Е, в случая Zeigeist идват някъде от средата, по-скоро от студена Швеция. Те са поредното доказателство, че в Швеция музиката не е просто бизнес, а национално занимание, имайки предвид всички прекрасни неща дошли от родината на Пипи. Групата се състои от Мария Н., Пер С., Матиас Б., Никлас Х. и Андреас С., като всеки от тях отговаря за музикалната и визуалната цялост на проекта.

Та, да се върнем към Zeigeist, чието име буквално се чете Цайтгайст и на немски означава Духът на времето. Не, не са вдъхновени от албума на Смешинг Пъмпкинс "Zeitgeist", а и са страшно далеч от тяхното звучене. Ако трябва да ги сравняваме с някоя група, то най-точното сравнение би било с The Knife. Със сигурност не звучат едно към едно, но определено човек лесно може да направи асоциациите. Най-правилно е да ги оприлича на поп версия на гениалното дуо от Стокхолм. Не, че Zeigeist не успяват да се докажат с дебютния си албум "The Jade Motel". Още по-хубавото е, че групата освен, че прави чудесна музика също така изнася и доста интересни шоута, доказвайки, че музиката се възприема с всички сетива.

В общи линии "The Jade Motel" е от онези албуми за които не се говори, а направо се пуска и се слуша от до. Няма гаранция, че ще запали искрата, но след 1-2 прослушвания започва да се усеща магията на сделаното в Швеция. А, там магия има толкова много, че вече четири десетилетия зареждат цял свят с нея. Задължително чуйте трибюта им към вечната песен на Кейт Буш "Running Up The Hill" - Tar Heart и Cuffs и Black Milk, където Дъ Найф среща Сизър Систърс.

No comments: