Sunday 24 December 2006

Last.fm - новата музикална революция


Може би сте чували за www.last.fm , а може и да не сте чували, но това е един от най-новите хитове в интернет пространството. С развитието на такива сайтове като www.myspace.com и www.youtube.com се чувстваше вече нуждата и от сайт, който да акумулира информация за музиката, която се слуша в най-различни точки на света и да позволи на своите потребители да се запознаят с редица нови изпълнители, нови стилове, да си намерят сродни музикални души или просто да слушат радио , по което върви любимата им музика.
Last.fm е много удобен сайт, който при регистрацията ви в него ще ви помоли да си свалите една малка програмата Audioscrobbler, която от своя страна ще ви отчита музиката , която сте слушали на компютъра си. Единственото условие музиката ви да се отчита е да "таг"-вате своите мп3-ки, т.е. давайки десен бутон на мп3-ката да попълните в кутийката ID3v2 Tag нужните полета : изпълнител, заглавие на песен и албум (ако има такъв). Удобното е, че при попълнени вярно изпълнител и песен аудиоскроблъра може и сам да намери името на албума, от която е песента.
Друго нещо, което задължително трябва да направите е да попълвате коректно и на кирилица таговете на българските изпълнители, важащо не по-малко за поп-фолк изпълнителите. По този начин поддържаме езика си чист и българските чартове в ласт.фм в приличен вид.

Възможности, които предлага ласт.фм :
- Charts - чартовете са 3 вида : изпълнители, албуми и песни и се делят на ежеседмични и шест месечни. Те се генерират според това каква музика сте слушали през изминалата седмица и колко време сте я слушали. Правилно "таг"-натата ви музика ще ви позволи да имате адекватни таблици, отразяващи вашия музикален вкус, а не защо и страст.
- Abut me поле - може да напише каквото искате за себе си и да сложите каквито искате снимки
- Avatar - окичвате любима своя снимка , която ще бъде вашето лице в сайта
- Friends - може да добавяте в приятелската листа освен хора, които познавате лично, така и хора със сходен музикален вкус и такива, които просто са ви допаднали
- Groups - сайтът предлага възможността да създадете своя група или да се включвате във вече създадени такива
- Taggs - може да слагате етикети на всички изпълнители, песни и албуми, които искате. Колкото повече етикети се слагат, толкова по-обширни стават tag-stations или това са радио-станциите, по които може да слушате музика, която е била "таг"-ната примерно "електроника"
- Shoutboxes - втзможност да си пишете с други потребители, вижда се от всички. За лични съобщения си има PrivateMessage система.
- Recommendations - можете да препоръчате музика на свои приятели, познати или който и да е регистриран на сайта. Същото могат да направят и те за вас. По този начин имате възможността да се запознаете с нова музика, която в последствие може и да ви допадне доста.
- My Dashboard - там може да следите всичко, което се случва на вашата лична страница, да четете съобщения от екипа на ласт.фм, да видите личните и общите препоръки, какво слушат приятелите ви и съседите ви
- Neighbours - листа , която се генерира след определен брой изслушани песни, която показва 100 потребители на ласт.фм със сходен музикален вкус. Доста е удобно, защото те могат да ви препоръчат нова музика, а и понякога става лични приятели да се окажат съседи както и при мен е ставало :)
- Free Music - имате възможност също така да теглите безплатни мп3-ки предоставени от изпълнителите или от нови групи и изпълнители, които желаят да запознаят повече хора с музиката си. Също така дори вие самите, ако се занимавате с музика, може да качвате свои (демо) записи за прослушване.
- Music pages - това са страниците на всеки изпълнител. Там може да видите колко пъти е бил слушан и колко слушатели има. Повечето от тях имат и да прослушате някои техни песни, а дори и албуми, ако имате желанието да си ги купите има и препратка към www.amazon.com . Можете да сменяте снимките на изпълнителя/групата, да добавяте полезна информация към страницата му или просто да коментирате в шаутбокса му.


Минуси (разбира се, че има и такива) :
- сайтът се пренатоварва доста често
- има възможност дълго време да не ви отчита прослушаната музика
- всякакви могат да "цвъкат" в шаутбокса ви
- преди време се губеше и част от слушаната музика
- дизайнът е леко претрупан, на моменти даже тежък , особено при по-бавни връзки
- лошото тагване на музиката разводнява таблиците

Въпреки минусите, плюсовете натежават и определено ви препоръчвам регистрирането на този сайт. Ще се изумите колко интересно е да видиш реално наистина какво слушаш и по колко много може да го слушаш. А, и никога не е в излишък допълнителната комуникация , особено по форумите на безбройните групи в ласт.фм.

Ако проявите интерес единственото, което е хубаво да направите при регистрацията е да посочите държавата си. По такъв начин потребители от България ще станат повече и ще имаме все някаква минимална тежест при световните чартове.

Има и някои други интересни неща , но тях ще ги оставя на вас самите да ги разберете.

No comments: