Wednesday 29 July 2009

Wall of Shame: Галя - 3 минути излагация



Имало едно време един доста успешен дует казващ се Каризма. Времето минавало, хитовете се редели един след друг, но лакомията и звездоманията превърнали този музикален проект в бездушния проект Кариеризма. След издаването на един измъчен албум и няколко трудни сингъла дуото се разпаднало на съставните си части: Мирослав Костадинов aka Миро и Галина Курдова aka Галя. Докато Миро успя да се понапъне и да пусне цял албум (със съмнително качество), Галка-малка си взе продължителна почивка, която изглежда не й е била достатъчна. Замина за Щатите, после досади с неадекватното си участие в МAD Secret Concert и след това ни се закани соло музика да пуска. Надявах се да й отнеме повече време докато намери някой да се измами да я продуцира, но къде с помощта на дружката й Руши Видинлиев, къде с едно голямо рамо от страна на Nescafé, госпожица Курдова се завърна на родната музикална сцена...за всеобщ ужас.

Няколко пъти съм изпадал в безмисления спор може или не може Галя да пее, но "3 минути до шоу" е живото доказателство, че наистина фалшивото пеене никоя програма за обработка не може да прикрие. Докато слушам този покъртителен продукт на местната музикална индустрия се чудя докога ще я бъде тази агония? То не бяха блудкави мелодии, плиткоумни текстове и досадни клипове, а сега дори и комбинирани в едно. Шефовете от Нестле е редно да уволнят всички отговорни за това извинение за песен, което се очаква и да бъде част от тяхната рекламна кампания. Разбирам, че Нестле подкрепя българската музика, но не е ли редно да допълнят "добрата"? Промоцирана като песен написана от двете страни на Атлантика "3 минути до шоу" съвсем спокойно минава в графата досадни и желателно незабележими, но имаме нещастието да ни бъде натрапвана като ХИТОВА! Създателите й дори трябва да се замислят как така парче създавано на два континента звучи като електронна песньовка с вкус на разредена евтина водка.

Скъпа Галя, скъпи Руши, скъпи екип работил по "3 минути до шоу", започнете да правите връзка с реалността! В опитите си да бъдете оригинални не вземайте едно към едно комерсиалното мислене на западната колегия, а търсете собствен подход. Текстът е умопомрачително глупав, без извинение. Месенето на български и английски език в една песен е особено дразнещо, най-вече когато няма грам връзка между бученето на "инглиш" и граченето на "бългериън". Ем ай фиешън ор уат? Галя досадно се напъва да бъде лошо момиче, но май не увира, че преправянето на гласа не е начинът. Ако трябва да бъда честен новото й амплоа е по-малкият проблем на фона на виенето й, което може да патентова като оригинална хорър музика.

Благодаря ти, Галя, поне сега няма да се чудя защо в родните клубове оригинална БГ музика не върви, а весело се щрака на чалга колаборацийките с твоята бивша творческа половинка Мирко! Жива и здрава! Време е пак за почивка...продължителна, моля!